Jeśli nawet uda się nam zatrzymać wzrost średniej temperatury na poziomie poniżej 1,5-2 stopnia C w stosunku do ery przedindustrialnej, ludzkość nie uniknie konfrontacji z coraz mocniej odczuwalnymi konsekwencjami podgrzewania planety – stanowiącymi egzystencjalne zagrożenie falami upałów, suszami, gwałtownymi ulewami czy wahaniami produkcji rolnej. Podczas najbliższego spotkania spytamy ekspertów m.in.: Kto jest najbardziej zagrożony wpływem globalnego ocieplenia? Jakie rozwiązania inżynieryjne wdrażać, żeby uchronić ludzi przed skutkami ekstremalnych zjawisk atmosferycznych? Czy przesuwanie się stref klimatycznych wpłynie na to, co kładziemy na swoim talerzu?
18.00-19.00 – dyskusja: „Powolna apokalipsa, czy długie trwanie: jak przystosować się do skutków globalnego ocieplenia?” z udziałem dr hab. Anity Bokwy, prof. UJ (Wydział Geografii i Geologii UJ), prof. dr. hab. Marcina Rapacza (Wydział Rolniczo-Ekonomiczny URK) oraz dr. hab. inż. Tomasza Bergiera, prof. AGH (Wydział Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska AGH)
19.00-19.30 – pytania od publiczności